- Frakt 65 kr - Fraktfritt vid köp över 900 kr inom Sverige - Frakt 65 kr - Fraktfritt vid köp över 900 kr inom Sverige

En illustratörs dagbok

Hur långt känns 100 dagar?

Hur långt känns 100 dagar?

I går började jag en utmaning på Instagram som heter The 100 days project. Det innebär att man väljer ett valfritt projekt man vill göra varje dag i 100 dagar. Mitt fokus kommer att vara att skapa en illustration eller mönster varje dag. 

Ärligt talat är uppmärksamheten det viktigaste skälet att vara med. Som illustratör och formgivare så vill man att det man skapar syns och uppmärksammas! Jag vill att andra ska uppskatta mina bilder och mönster. Så min förhoppning är att få fler följare och i längden fler uppdrag såklart 😀

Jag har genom åren allra mest ritat och skapat digitalt när jag ritar illustrationer och mönster för uppdragsgivare. Eftersom jag längtar efter att arbeta mer utan dator och Ipad tänker jag under utmaningen använda tusch, akvarell, gouache, akryl och markers. Jag har valt att använda två mindre böcker i storleken 22x15 cm med papperet Fabriano som totalt blir 100 blanka sidor att rita på. Jag är nyfiken på att testa nytt och ser vad det blir.

Japp. Det är ett stort åtagande att lova sig själv och andra att prestera varje dag i 100 dagar. Det är många dagar. Ibland är man trött, har en dålig dag, är sjuk och kanske bortrest eller... något helt annat. Men att planera och träna sin disciplin för att prestera är vad som lockar och känns roligt. 

Jag är glad över att jag samlat många idéer och skisser innan så att jag har att välja mellan varje dag. Då blir det lättare att begränsa tiden jag lägger ner på projektet. För trots allt så ska det vanliga arbetet hinnas med varje dag också! Jag tänker vara snäll med mig själv och inse att det kommer att bli högt och lågt i det jag skapar. Ibland en enkel illustration och ibland lite mer avancerad, i mån av tid och engagemang. Svaret på frågan hur långt känns 100 dagar blir att det beror på... Om jag tycker att utmaningen ger mig mycket i form av inspiration, motivation och uppskattning då kommer det att gå fort 😅 

Är du intresserad att följa mig i utmaningen så hittar du mig på instagram här >>> Vill du se mer av alla som deltar i utmaningen, eller kanske själv vara med? Kolla in taggen #the100dayproject på Instagram.

pattern by jenny wallmark

Första dagen av 100 blev ett litet mönster målad med gouache. 

illustration by jenny wallmark

 

Fortsätt läsa

– Det mesta hjärnan kommer på är ren smörja...

– Det mesta hjärnan kommer på är ren smörja...

...och det gäller även för de mest kreativa av oss, säger Anders Hansen på tal om kreativitet i tv-serien Din hjärna på SVT Play. 

Har du någonsin känt att allt flyter på, att det känns lätt och att det du gör fångar hela din uppmärksamhet? Då har du upplevt det man kallar för flow. Enligt min egen erfarenhet, när jag varit i flow har det känts enkelt och roligt att måla, rita eller vad jag nu gör. Det jag skapar känns nytt och jag blir nöjd med resultatet. Flow är ju något man söker och helst vill känna varje gång man skapar men så funkar det ju inte.
 
Jag såg nyligen Anders Hansen i hans serie på SVT om hjärnan, delen om kreativitet, och han berättar att flow är det vi människor uppfattar som ett av livets mest lustfyllda tillstånd, inte avslappning som man kan tro. Forskning har också kopplat flow till minskad depression och utmattning. För att få flow enligt Anders ska du ofta utsätta dig för nya erfarenheter och kunskaper och se till att motionera, äta och sova bra. Du ska utföra uppgifter som är svåra men som du behärskar. Det får inte vara för lätt men inte heller för svårt. Det ska alltså vara på gränsen till att du inte klarar av det. Som att hjärnan behöver en utmaning. Du behöver också plocka bort alla distraktioner (finns det något mer störande än alla notiser på telefonen?). Men framför allt poängterar Anders att du måste försöka om och om och om igen.
 
Jag har ingen lust att kalla det mesta jag gör för smörja som Anders beskriver det 😅. Men om man skapar något ofta och varje dag så blir ju inte allt man gör bra. Mycket läggs på hög och ja kanske det blir något av det annan dag. Och för att vaska fram guldkornen måste man öva ofta och mycket och rätt vad det är så känner man att det här är bra, det här gillar jag och det kan bli något. Känner du igen dig i det?
 
Visst är det spännande med hjärnan? Se Anders serie om hjärnan på SVT Play här.ERBJUDANDE JUST NU!
Gör en beställning av varor från webbutiken på minst 400 kr och få postern Be creative på köpet. Postern är i storleken 21x30 cm och gäller en per kund. Postern skickas med automatiskt om din order överstiger 400 kr. Gäller till och med den 3/2.
.
Vill du få mina nyhetsbrev? Anmäl dig här >>>
.
Se Elisabeth Gilbert prata om kreativitet och att försöka om och om igen.

Fortsätt läsa