- Frakt 65 kr - Fraktfritt vid köp över 900 kr inom Sverige - Frakt 65 kr - Fraktfritt vid köp över 900 kr inom Sverige

En illustratörs dagbok

DIY: gör handgjort kort till julklappen

Så här i juletider tänkte jag tipsa om ett personligt kort till julklappen som du kan skapa själv. Till själva kortet använder jag ett tjockt akvarellpapper av bomull 300g för jag vill att kortet ska vara styvt men vilket akvarellpapper som helst funkar.

Jag använder en linjal för att riva papperet i lagom stora bitar. Det går också fint att  mäta noga och sedan klippa eller skära med kniv. Själva kortet behöver inte vara så stort tycker jag, ca 4x7 cm kanske. du behöver också ett papper där du ska måla färg på. det behöver inte heller vara så stort, kanske 10x10 cm. Det papperet behöver inte vara så tjockt. Vill du göra flera kort använder du ett större papper att måla på.

skapa personligt kort till julklapp med jenny wallmark

Jag börjar med att blanda till de färger jag gillar. För det motiv jag har valt, en gran, väljer jag gröna toner. Mitt tips är att testa först på ett annat papper och där testa att måla olika färgblandningar som du blandat med gul och blå, grön och blå, ljusblå och gul... testa dig fram vad du gillar.

När jag vet vilka toner och färger jag vill ha målar jag dessa på det större papperet. Om man vill kan man låta det torka och testa måla ett till lager när det första har torkat. När det sedan är torrt gör jag några tunna linjer med en svart tunn fineliner.

skapa personligt kort till julklapp med jenny wallmark

skapa personligt kort till julklapp med jenny wallmark

skapa personligt kort till julklapp med jenny wallmark

skapa personligt kort till julklapp med jenny wallmark

Därefter tar jag fram saxen och klipper ut en enkel form av en gran, en triangel. Mät så att det passar på ditt kort. Sedan limmar jag fast granen på mitt kort. Vill man kan man skriva något på, jag skriver God jul. Om man har en stans som gör hål kan man göra ett hål för kortet men jag kan tycka att det är fint att bara använda en kraftig nål eller en pryl för att göra hål till ett snöre. Klart! Visst blir det fint med handgjord känsla?

skapa personligt kort till julklapp med jenny wallmark

Fortsätt läsa

– Det mesta hjärnan kommer på är ren smörja...

– Det mesta hjärnan kommer på är ren smörja...

...och det gäller även för de mest kreativa av oss, säger Anders Hansen på tal om kreativitet i tv-serien Din hjärna på SVT Play. 

Har du någonsin känt att allt flyter på, att det känns lätt och att det du gör fångar hela din uppmärksamhet? Då har du upplevt det man kallar för flow. Enligt min egen erfarenhet, när jag varit i flow har det känts enkelt och roligt att måla, rita eller vad jag nu gör. Det jag skapar känns nytt och jag blir nöjd med resultatet. Flow är ju något man söker och helst vill känna varje gång man skapar men så funkar det ju inte.
 
Jag såg nyligen Anders Hansen i hans serie på SVT om hjärnan, delen om kreativitet, och han berättar att flow är det vi människor uppfattar som ett av livets mest lustfyllda tillstånd, inte avslappning som man kan tro. Forskning har också kopplat flow till minskad depression och utmattning. För att få flow enligt Anders ska du ofta utsätta dig för nya erfarenheter och kunskaper och se till att motionera, äta och sova bra. Du ska utföra uppgifter som är svåra men som du behärskar. Det får inte vara för lätt men inte heller för svårt. Det ska alltså vara på gränsen till att du inte klarar av det. Som att hjärnan behöver en utmaning. Du behöver också plocka bort alla distraktioner (finns det något mer störande än alla notiser på telefonen?). Men framför allt poängterar Anders att du måste försöka om och om och om igen.
 
Jag har ingen lust att kalla det mesta jag gör för smörja som Anders beskriver det 😅. Men om man skapar något ofta och varje dag så blir ju inte allt man gör bra. Mycket läggs på hög och ja kanske det blir något av det annan dag. Och för att vaska fram guldkornen måste man öva ofta och mycket och rätt vad det är så känner man att det här är bra, det här gillar jag och det kan bli något. Känner du igen dig i det?
 
Visst är det spännande med hjärnan? Se Anders serie om hjärnan på SVT Play här.ERBJUDANDE JUST NU!
Gör en beställning av varor från webbutiken på minst 400 kr och få postern Be creative på köpet. Postern är i storleken 21x30 cm och gäller en per kund. Postern skickas med automatiskt om din order överstiger 400 kr. Gäller till och med den 3/2.
.
Vill du få mina nyhetsbrev? Anmäl dig här >>>
.
Se Elisabeth Gilbert prata om kreativitet och att försöka om och om igen.

Fortsätt läsa