Fri frakt över 800 kr.

Bienjedaelie och kreativ eufori

Bienjedaelie och kreativ eufori
21 februari, 2018 Jenny Wallmark

BIENJEDAELIE OCH KREATIV EUFORI

Min kreativa process ser verkligen helt olika ut från gång till gång. Ibland målar jag bara, låter penseln eller pennan leda mig. De gångerna skulle man nog kunna kalla som ganska meditativa. Inga tankar, ingen bedömning, bara skapande utan krav. Dessa tillfällen brukar leda till att jag känner mig nöjd över vad jag producerat.

Andra gånger får jag en tydlig bild i huvudet kring hur ett mönster eller ett motiv till en poster ska se ut. Som när jag gjorde motivet till postern Björkskog.

Ibland är inspirationen omvälvande och kräver att få komma ut och bli något. De gångerna är nästan alltid kopplade till en naturupplevelse och faktiskt en känsla av eufori. Som när jag formgav linnebonaden Bienjedaelie. Inspirationen från den kommer från naturen kring Funäsdalen och Bruksvallarna. När jag kommer dit, blir andetagen lite djupare, axlarna faller ner från öronen, leendet bredare och alla måsten känns långt borta. Förutom att naturen är bländande vacker och att den har en positiv inverkan på hjärnan och välmåendet, tror jag att den här positiva avstressande effekten gör gott med kreativiteten. Fast jag behöver inte resa bort för att få naturupplevelser. Det kan räcka med en morgonpromenad med hunden Svante.

De tillfällen som inte är lika roliga i arbetet som formgivare, enligt mina personliga erfarenheter, är när jag måste värka fram idéerna. När det händer kan jag redan ha en idé kring hur något ska se ut. Sedan går jag och aktivt tänker på hur jag ska utforma bilden, mönstret eller vad det nu kan vara. Jag sätter mig ner med skissblocket, skissar, tänker, skissar lite till. Tar fram färgen och penslarna. Målar lite. Tänker, men inget kommer. Tittar på Pinterest, skissar lite till, men inget kommer, allt blir fult. Dessa tillfällen är helt hemska, man vill krypa ur skinnet, byta yrke, ja ni vet. Ofta kommer det något bra ur dessa tillfällen till slut, ibland blir en av de tidigare ratade skisserna en bland de bästa.

Musik, konst, nya miljöer och naturen. De är mina största källor till inspiration och påverkar min kreativitet positivt. När jag behöver bryta en kreativ torka brukar det hjälpa med att gå ut, promenera, åka iväg någonstans, prata med någon. Det finns tyvärr inget exakt som kan hjälpa utan det är högst personligt och olika från gång till gång. Ibland räcker det med att sätta pennan mot papperet och bara börja.

Comments (0)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*